Template: layouts/images/single.html - Kind: page

de teleurstelling

the disappointment 1
the disappointment 1
2017
the disappointment 2
the disappointment 2
2017

de teleurstelling

Deze twee verbeeldingen gaan over mijn diepste vernietigende self-talk; als ik niets doe doe ik ook niets verkeerd. En die komt weer van hoe ik me voelde op mijn slechtst. Een teleurstelling. Voor iedereen.

Ik wilde dit graag maken omdat ik ooit eerder een verbeelding had gemaakt in een cursus van Hannah Marcotti over dit onderwerp. Eigenlijk was dat mijn allereerste bewuste verbeelding. Ik ontdekte in die tijd en door deze oefening van haar dat ik een beelddenker ben. Ik begon er over te lezen en alles werd meteen duidelijk. Mijn drukke hoofd en mijn moeite met leren. Het feit dat ik altijd wist waar het antwoord op de vraag stond; hoe het boek eruit zag waar het in staat , hoe de bladzijde er qua opmaak uit ziet, links of rechts, en de precieze afbeelding van het plaatje of foto ernaast of erboven. Ik kan zelfs de alinea zien in mijn hoofd waar het antwoord staat op de vraag die mij in dat examen gevraagd werd. Maar ik kon dus niet de woorden lezen… Zo jammer!

Maar nu ik wist dat ik een beelddenker was en dat beelden zoveel meer betekenis voor me hebben dan alleen woorden ging ik terugkijken op alles wat ik in mijn therapieën en trainingen geleerd had en waarom ik ondanks dat ik zoveel nieuwe keuzes had gemaakt ik nog steeds zo geconfronteerd werd met die oude beelden in mijn hoofd. Ik besloot te kijken of conceptuele fotografie met als uitgangspunt mijn oude en nieuwe emoties iets zou kunnen betekenen voor dat zooitje beelden en flitsen in mijn hoofd.

Door tijdens het maken van de zelfportretten mijn hele gevoel naar boven te halen over die bepaalde situatie probeerde ik het vast te leggen in beeld. En dan zo te editen, in kleur of zwart wit of met verf of borduren of wat dan ook, dat het precies de emotie zou dekken. En toen dat lukte voelde het alsof ik in plaats van oude beelden die allemaal door elkaar lagen op een hoop, een nette rij folders had gemaakt. Met op de voorkanten mijn nieuwe beelden. Als ik nu getriggerd word in iets ouds zie ik niet die oude beelden maar deze nieuwe verbeeldingen. “Ah, daar heeft dit mee te maken”. En dan kan ik weer verder. Ik had mijn ‘ding’ gevonden in de fotografie; verbeeldingen. En ik kon hier wel eventjes mee vooruit. ;-)

< Mijn eerste verbeelding. Gemaakt in ‘Surrender’ , een online cirkel van Hannah Marcotti in februari 2015”